zondag 29 mei 2016

Persbericht, 28 mei 2016 LeesVertelwedstrijd 2016 overtreft alle verwachtingen!

Op 28 mei vond de spannende finale plaats van de Nationale LeesVertelwedstrijd 2016, dé talentenjacht voor dove en slechthorende kinderen. Tien finalisten streden in theater de Meervaart om de titel ‘Superster Verhalenverteller 2016’. Doven, slechthorenden én horenden kwamen uit het hele land om hun favoriet aan te moedigen. Na een meeslepende show werd de winnaar van de titel bekend gemaakt door de jury: Amy Stoel uit Zaandam. Paul van Loon reikte de prijzen uit.


Alle bezoekers van de LeesVertelwedstrijd werden in stijl ontvangen. Voor de deuren van het theater stond een limousine, de rode loper lag uit en alle namen van de finalisten waren af te lezen op Hollywood sterren. Zodra de bezoeker binnenkwam was er rondlopend entertainment, feestelijk geklede hostesses en een scala aan activiteiten in de foyer. De toon was gezet! Vanaf dat moment was alles in stijl: de theatershow was verpakt in een hilarische Hollywood filmproductie, de finalisten droegen hun boek voor in gebarentaal tussen filmische decorstukken en de prijsuitreiking deed niet onder voor een Oscar uitreiking.


Het publiek ging uit hun dak toen Amy de eerste prijs won. Maar ook toen Casey Goos uit Winschoten en Kiki Hagoort uit Hendrik-Ido- Ambacht de tweede en derde prijs wonnen. Alle andere finalisten, en ook de kinderen die meededen aan de theatershow ontvingen prijzen van Paul van Loon. Daarnaast werden er dankwoorden uitgesproken voor presentatoren, de jury en uiteraard de vele vrijwilligers die deze LeesVertelwedstrijd mede mogelijk maakten. Als klap op de vuurpijl kreeg de organisatie 125Procent, die de LeesVertelwedstrijd organiseerde, het keurmerk ‘doofvriendelijk’ uitgereikt voor hun prestaties voor de dovengemeenschap.


Waarom de LeesVertelwedstrijd?
Voor dove en slechthorende kinderen is lezen een pittige opgave. De schrijftaal begrijpen is lastig als je de taal niet kunt horen. Daarbij heeft gebarentaal een andere woordvolgorde dan de gewone schrijftaal. Het is dus extra moeilijk om een tekst in schrijftaal voor te dragen in gebarentaal. Daarom stimuleert de LeesVertelwedstrijd de vertelkunst in de gebarentaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten