zondag 20 maart 2016

Regels van de zorgverzekeraar voor onze kinderen?


Er is heel veel onduidelijkheid wat de zorgverzekeraar nu wel of niet vergoedt voor onze dove / sh kinderen. En welke documenten aangeleverd moeten worden om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

Een goed voorbeeld is dat een bijgesloten audiogram niet ouder dan 9 maanden mag zijn bij het indienen van een aanvraag. Vroeger was de geldigheidsduur van een audiogram veel langer. Ouders konden tussentijds een audiogram laten maken in geval van een zware achteruitgang in het gehoor waardoor een ‘zwaardere’ kwaliteit gehoorapparaat nodig was. Maar doorgaans hoefden er niet veel nieuwe audiogrammen gemaakt te worden. Tegenwoordig moet je als ouder om de haverklap een nieuwe laten maken terwijl we weten dat een doof/slechthorend kind niet opeens beter gaat horen.

Voor ons een reden om eens een zorgverzekeraar te bellen en te vragen wat nu de regels zijn. Wij zijn gaan rondbellen met het voorbeeld van de 9 maanden regel voor het audiogram.

Om te beginnen is het goed om te weten dat:
  1. elke basisverzekering bij elke verzekeraar gelijk is. Wat valt onder de basisverzekering is bepaald door de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wat-zit-er-in-het-basispakket-van-de-zorgverzekering).
  2. de voorwaarden om voor een vergoeding in aanmerking te komen, in principe, ook bij elke zorgverzekeraar gelijk zijn.
Deze voorwaarden zijn bekend bij het Zorginstituut Nederland (https://www.zorginstituutnederland.nl/). Het Zorginstituut hebben we vandaag een mail gestuurd. We hebben in de mail gevraagd of zij een overzicht kunnen sturen welke voorwaarden bij welke vergoeding hoort.

Gaat een zorgverzekeraar toch ineens andere regels hanteren (en dat is waar wij natuurlijk tegenaan
lopen) dan moet dit gemeld worden bij de Nederlandse zorgautoriteit (https://www.nza.nl/).

Zodra wij antwoord hebben van het Zorginstituut zullen wij dit via de blog delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten