vrijdag 31 juli 2015

Presentatie deGeus&Oyserman&Snoddon tijdens het WFD Congres 30 juli 2015

30 juli hebben Mathilde De Geus, Joni Oyserman en Kristin Snoddon tijdens het XVII World Congress of World Federation of the Deaf hun presentatie gegeven naar aanleiding van hun onderzoek over het aanleren van gebarentaal aan horende ouders van dove kinderen. Vaak wordt gezegd dat het voor horende ouders heel lastig is om tot een goed gebarentaal niveau te komen. Uit dit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Ouders hebben weliswaar een wat langere aanloop nodig en er moet heel wat geoefend worden, maar uiteindelijk na 6 oudermodules stijgt het niveau aanzienlijk. Hierdoor kunnen zij een zeer waardevolle rol spelen in de taalontwikkeling van hun Dove kind.

In 2012 is de onderzoeksgroep van 10 ouders gestart met de pilot van OM 4 t/m OM 6 en in maart 2014 hebben uiteindelijk 8 ouders OM 6 afgerond. De modules zijn ontwikkeld door Doven gebarentaal deskundigen en bevatten naast gebarentaal veel pedagogische elementen zodat je thuis direct met je kind aan de slag kan.

Via deze link kun je een samenvatting zien van het onderzoek en hem downloaden.
Via Twitter is het congres te volgen met de volgende hashtag #WFD2015. Het zijn natuurlijk maar snippertjes maar geeft wel een mooie indruk van wat er allemaal wordt besproken maar vooral dat er een echte Dovenwereld bestaat!

Voor de presentatie op het congres heeft de oudergroep een kort filmpje gemaakt waarin wij aangeven waarom het zo belangrijk is dat wij als ouders in staat moeten worden gesteld om deze cursussen te kunnen volgen. Ik gebaar in NGT en Mathilde vertaalt het voor het congres in International Signs.Hier volgt de vertaling van het filmpje.

"Wat blijkt nu uit het onderzoek van Joni en Mathilde? Ouders hebben veel oefenuren nodig om tot een goede gebarentaal basis te komen. Momenteel zijn cursussen erg gericht in het omzetten van gesproken Nederlands naar gebaren. Dat is goed voor tolken, maar niet voor ouders. Oudercursussen moet erop gericht zijn om ouders te leren visueel te gaan denken. Dan neemt de gebarentaal vaardigheden enorm toe. De cursussen kunnen gecombineerd worden met Dovencultuur, omgang met Doven mensen en de opvoeding van een Doof kind. Ouders missen goede ondersteuning vanuit de doveninstellingen, daarom moeten de ouders en de Dovengemeenschap gaan samenwerken om deze situatie te veranderen. Tenslotte is mijn Dove dochter ook jullie toekomstperspectief! Dankuwel"

Hieronder nog een paar foto's die tijdens de presentatie zijn gemaakt.
1 opmerking: