In de inkoopgids van de Nederlands zorgverzekeraars staat het als volgt geformuleerd:
De zorgverleners zullen in het algemeen ook moeten beschikken over alternatieve communicatievormen zoals Nederlandse Gebarentaal of Nederlands met Gebaren.
Dit gaat soms goed, maar in veel gevallen helaas nog steeds niet. De basiscursussen NGT en NmG zijn vaak nog geen probleem. Maar als je verder wilt dan babygebaren wordt het toch een dingetje.
Als ouder ga je eerst bij je gezinsbegeleiding vragen of er nog mogelijkheden zijn. Standaard antwoord van hen:
"Nou jullie zijn de enige ouders die daarom vragen. Bij mijn weten wordt er vanuit onze organisatie ook niet meer aangeboden. Er is gewoon geen vraag naar."
Je moet dit dus in twijfel gaan trekken om verder te gaan zoeken. Gelukkig hebben we tegenwoordig bijvoorbeeld social media om te ontdekken dat je niet de enige bent die tegen een muur aan loopt. Heel handig!
Na drie jaar diplomatiek onderhandelen bij Kentalis Zoetermeer volg ik nu de gebarencursus OM7. Maar het is heel pijnlijk als ik hoor dat een moeder uit Den Haag toch weer van de gezinsbegeleiding Zoetermeer West krijgt te horen dat er geen vervolgcursussen zijn en dat ze echt de enige is die erom vraagt. Het komt allemaal van hetzelfde kantoor nota bene.
Via Simea/SIAC heb ik nu de telefoonnummers en email adressen gekregen van de landelijke aanmeldpunten van Kentalis. Dit zijn de officiële aanmeldpunten om voor gebarencursussen in aanmerking te komen. Bij aanmelding krijg je als ouder een aanmeldpakket(?) wat je moet invullen en de volgende documenten moeten worden toegevoegd:
- Een verwijzing van de huisarts
- Een geldig Paspoort of ID-kaart, is wettelijk verplicht voor toegang tot Zorg
- Een recent audiogram / audiologisch verslag van het gehoorverlies voor de Doelgroep bepaling doof/ SH
Een toevoeging bij punt 3. Je hoeft dus niet een heel nieuw audiogram te laten maken. In de inkoopgids van de Nederlands zorgverzekeraars staat het als volgt geformuleerd:
verzekerden bij wie de ZG-stoornis al is vastgesteld door een medisch specialist of KFA, die geen wijziging in hun ZG-stoornis hebben en bij wie een (nieuwe) ZG-gerelateerde zorgvraag optreedt, kunnen volstaan met een verwijzing van hun huisarts of jeugdarts. Op basis daarvan kunnen zij hun extramurale ZG-behandeling vergoed krijgen.
Het audiogram is er een zonder apparatuur. Helaas wijzigt zich daar vaak niet zo veel meer in....
Dus verslagen van logopediste, IQ testen, cito uitslagen, noem het allemaal maar op...allemaal niet nodig voor een cursus gebarentaal als ouder. Niet voor de verzekeraar en ook niet voor de instelling, mochten ze daar wel om vragen.
Dus voor alle ouders die toch graag verder willen met gebarencursussen bijvoorbeeld OM 4 t/m 7 en voor zorg vallen onder Kentalis meld je aan bij het aanmeldpunt in je regio:
Amsterdam 020-6171814 aanmeldingamsterdam@kentalis.nl
Utrecht 030-2753333 aanmeldingutrecht@kentalis.nl
Den Haag 070-3848300 aanmeldingdenhaag@kentalis.nl
Sint Michielsgestel 073-5588921 aanmelding@kentalis.nl
Eindhoven 040-2646166 aanmeldingeindhove@kentalis.nl
Groningen 050-5331931 aanmeldinggroningen@kentalis.nl
Of dit gaat werken weten we helaas niet. Maar gewoon doen en erop af gaan!
De aanmelding wordt na goedkeuring doorgestuurd naar Kentalis Academie om de cursus aan te leveren. Voor bijvoorbeeld de OM 4 t/m 7 zijn ze aangewezen op derden omdat zelf nooit verder gegaan zijn met het ontwikkelen van gebarentaalcursussen voor ouders.
Vorige week hebben wij een brief gestuurd naar de Nederlandse Zorgautoriteit over dit onderwerp. Wij hebben gevraagd of gebarencursussen niet op een eenvoudiger manier aan ouders kunnen worden aangeboden. Door de enorme bureaucratie, miscommunicatie enz duurt het gewoon te lang voordat ouders verder kunnen met het aanleren van gebarentaal. Eigenlijk heb je helemaal geen tijd om 3 jaar diplomatiek te onderhandelen, want je moet door!!!!
Vandaag gaat er een mail naar Auris of ook zij een aanmeldpunten bekend kunnen maken zodat ouders die via Auris zorg krijgen ook verder kunnen.
Als je alsnog problemen ondervindt met aanmelden of in het verleden het al hebt geprobeerd maar nog op antwoord zit te wachten: laat het ons weten. Dan kunnen we het terugkoppelen! We verzamelen alle vertragingen, klachten, hindernissen. Je kunt ons mailen op: oudergroepvandovekinderen@gmail.com