donderdag 20 oktober 2016

TOLKEN IN HET PASSEND ONDERWIJS



Passend Onderwijs betekent dat de randvoorwaarden voor dove/ slechthorende kinderen zo goed mogelijk zijn geregeld. Hierdoor wordt toegang tot het leren op een reguliere school laagdrempelig. Maar met een tolk is er ook meer toegang tot incidenteel leren. Dit gebeurt doordat de tolk het volledig gebeuren in de klas zoveel mogelijk probeert om te zetten, zoals gesprekjes onderling, interactie tussen klas en leerkracht, grapjes, moppen, op welke toon iets wordt gezegd enzovoorts.

Dit betekent dat de volgende dingen goed zijn geregeld:
  • Begeleiding op school bij cluster2 specifieke onderdelen
  • Bewustzijn bij leerkrachten wat zij kunnen doen om toegang makkelijker te maken
  • RT begeleiding door cluster 2 specialist
  • Afstemmen van solo- apparatuur
  • Lawaai, ruis en andere storende geluiden zoveel mogelijk dempen
  • Tolk gebarentaal kunnen inzetten; dit staat los van het arrangement. Ouders/kinderen bepalen zelf of ze een tolk willen inzetten in het onderwijs. Zij regelen de aanvraag zelf. Ieder doof/sh kind heeft recht op een tolk gebarentaal, zeer zeker als het een voorwaarde is voor goed kunnen leren.
  • Tolk gebarentaal moet op niveau zijn
Even inzoomen op de twee laatste punten! Heel belangrijk!

Tolken NGT of NmG voor onderwijs: staat los van de arrangementen
Wat betreft een tolk gebarentaal kunnen inzetten: sommige ouders denken dat de mensen die gaan over de arrangementen bepalen of een kind wel/geen tolk krijgt.

Dat is onjuist! Let op: de arrangementen staan los van de tolkvoorziening.

Ouders regelen de tolkvoorziening voor hun kinderen zelf. Voor het onderwijs hebben dove/sh/CI kinderen onbeperkt recht op tolkuren. Immers voor het kunnen meedoen in regulier, passend onderwijs is optimale toegang tot communicatie heel belangrijk. Een doof/sh/CI kind moet alles kunnen volgen. Een tolk kan hierbij belangrijk zijn.

Een cluster 2 instelling of een AB’er mag niet bepalen of jouw kind wel of geen tolk krijgt. Ze mogen ook geen advies afgeven aan ouders om wel of geen tolk in te zetten. Dat is immers een gekleurde mening geven en proberen invloed uit te oefenen op taalkeuzes. Juist de ouders moeten zelf bepalen welke taalkeuzes zij maken; alleen Nederlands, Nederlands met Gebaren of Nederlandse Gebarentaal. Hetzelfde met hulpmiddelen: CI/gehoorapparaat en/of solo en/of tolk NmG/NGT.

Daarvoor is het belangrijk dat ouders volledig en juist geïnformeerd worden. Zelf rustig de afweging kunnen maken wat hen het juiste lijkt. Zonder advies van instellingen die het misschien wel goed bedoelen maar niets te beslissen hebben hierover.

Tolken zijn een voorziening. En de tolkvoorziening is niet in handen van de cluster 2 instellingen. Waar dan wel? In de handen van dove/slechthorende/CI-kinderen! En namens hen: de ouders. Jullie dus. Een tolk inzetten is voor elk dove/slechthorende/CI kind een recht. Nu. Later. Altijd. Daarom heet het een voorziening. Voorzieningen zijn geregeld vanuit overheid. De voorzieningen zijn nu ook steviger dichtgetimmerd omdat het VN verdrag is geratificeerd. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de Rechten van het Kind. Dat maakt dat de tolkvoorziening beschermd is. Er kan en mag geen afbreuk gedaan worden hieraan.

Niveau nodig bij tolken in het onderwijs
Een ander punt waar we ons ook bewuster van moeten zijn is dat het belangrijk is dat tolken gebarentaal in het onderwijs op niveau zijn. Dat blijkt belangrijker dan we denken.

Wat weten we over tolken gebarentaal?

Een tolk gebarentaal volgt 4 jaar opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Daar leren studenten vaak vanaf nul een volledig nieuwe taal. Een 2de taal. Na 4 jaar studeren zijn ze een ‘tolk gebarentaal’ in de brede zin van het woord. Ze kunnen overal werken. Dat kan variëren van tolken bij een doktersafspraak tot tolken in het onderwijs.

Alleen: na die 4 jaar zijn ze nog niet klaar om echt alles te kunnen tolken. Eenmaal aan het werk in de klas zal een tolk nooit meteen het niveau hebben van de leerkracht die de lesstof moet overbrengen. Immers; het kost de leerkracht geen moeite om op niveau alles te kunnen vertellen in het gesproken Nederlands. Het is haar 1e taal. Een tolk (met gebarentaal als 2de taal) moet harder werken om wat de leerkracht zegt in het gesproken Nederlands om te zetten naar gebarentaal. Het getolkte niveau zal daarom lager liggen dan dat van de leerkracht. Het is net als autorijden. De tolk zal uren en uren moeten maken. Gewoon nog stevig een paar jaar fulltime moeten doorwerken. Pas dan kan een tolk –bij wijze van spreken- lekker “scheuren”.

Broodnodig dat ze bijscholing of nascholing gaan doen. Dat geldt zeer zeker voor tolken in  het onderwijs. Tijdens de opleiding op de HU kunnen studenten kiezen voor het volgen van een minor “Kinderen”. Dat is het enige stukje specifiek op kinderen gericht. Dat gaat nog niet eens alleen over het onderwijs. Verder is er haast niets op dit gebied. Er wordt bijvoorbeeld niets gedaan aan auditing (check, controle op beroepsniveau of kwaliteit wel up-to-date is) vanuit de opleiding of beroepsvereniging om te zien of een tolk op de juiste manier haar werk doet. Voor ons als ouders, maar ook de leerkracht, is wat de tolk doet niet te controleren.

Daarom is het goed dat er bijscholing bestaat specifiek voor tolken in het onderwijs. Tolken geven aan dat ze daar kennis krijgen die ze hard nodig hebben binnen het onderwijstolken. Dat ze zich eigenlijk niet bewust waren van hoe belangrijk het werk is dat ze doen voor onze kinderen.  Bijzonder is dat het gaat om een heel gewone basistraining die ze doen. In zes bijeenkomsten verspreid over het schooljaar 2016/2017 leren ze hoe te tolken tijdens rekenen & wiskunde, talen, spelling, grammatica, zaakvakken. Ook krijgen ze les in tolken op leeftijd & niveau.

Dat zet je als ouder aan het denken. Wat krijgen ze dan op de opleiding? En hoe gaan we hiermee om nu we te maken hebben met Passend Onderwijs? De praktijk wijst uit dat een goede tolk een enorm verschil kan maken. Met een goede tolk kom je automatisch op een veel hoger leerniveau. Als de tolk een hogere vertaalniveau heeft is immers de toegang tot het Nederlandse Taal veel hoger. Een tolk met beperkt lexicon of vaardigheden zal veel minder toegang kunnen bieden.

Op dit moment zijn er signalen dat sommige kinderen geen tolk kunnen vinden of genoeg nemen met invallers en/of minder ervaren tolken. Dat is zorgelijk. We hebben veel tolken in Nederland die zeggen dat ze graag meer willen werken. Prima!

Laten we zorgen voor meer tolken in het onderwijs. Dat kan als wij als ouders actief zijn richting de tolken van onze kinderen. Of tolken werken aan hun kwaliteit, kunnen we checken door hen te vragen of ze gerichte bijscholing doen. Doorgeven dat er cursussen zijn. Vragen of ze echt aandacht besteden aan het updaten van kennis en vaardigheden.

Wat zullen wij gaan doen als oudergroep?
  • Stimuleren dat tolken die werken in het onderwijs met kinderen en tieners cursussen volgen. Daardoor zal hun niveau van tolken verbeteren
  • Een lijst samenstellen van tolken die aan bijscholing doen. Van hen weten we dat ze zich willen specialiseren in tolken in onderwijs/voor kinderen
  • Ouders kunnen bij ons terecht als ze vragen hebben over hoe en wat met tolken
  • Ouders kunnen aan ons vragen wie een geschikte tolk is voor tolken in het onderwijs in hun regio
  • Als er geen tolk gevonden kan worden voor alle dagen, kan de oudergroep vanuit eigen ervaringen tolken aanbevelen die geschikt zijn voor onderwijstolken
  • Twijfel je eraan of je kind de tolk wel goed begrijpt? We kunnen je hiermee helpen
  • Tolken kunnen zich aanmelden bij ons dat ze graag in het onderwijs willen werken, dan koppelen we ze aan ouders/kinderen met vraag zodat er voldoende tolken beschikbaar zijn in het onderwijs
(Meer informatie over de cursus?  Dat is te vinden via: http://www.stichtingrtgs.nl/nascholingen)

maandag 17 oktober 2016

PERSBERICHT MuteSounds festival bezorgt doven én horenden een onvergetelijke dag



Zaterdag 15 oktober was de 10e editie van het MuteSounds festival op de Pier op Scheveningen. Zo’n 17.000 doven, slechthorenden en horenden bezochten het festival dit jaar. Corrie Tijsseling van Dovenschap, de grootste, onafhankelijke vereniging voor dove mensen, tv- en programmamaker Sipke Jan Bousema en Saïd Jamal openden het MuteSounds festival. Dit deden ze in gesproken Nederlands en in zeven verschillende gebarentalen: Nederlands Gebarentaal, International Sign, American Sign Language, Russisch, Chileens, Irakees en Chinees. Gebarentaal is namelijk niet universeel, maar de boodschap van het festival is dat wel!

Corrie Tijsseling: “MuteSounds maakt de dovengemeenschap zichtbaar. En dat is nodig, want de Nederlandse gebarentaal is nog steeds geen officieel erkende taal.

Sipke Jan Bousema: ‘’De dovengemeenschap moet altijd een stapje harder zetten. Het wordt tijd dat de horende gemeenschap ook een stap richting de doven doet.’’

Alan Bredenhorst, producent van MuteSounds: ”Festivals zouden meer toegankelijk moet zijn voor doven en slechthorenden. En dat is met kleine aanpassingen al mogelijk.

Saïd Jamal: "MuteSounds laat ons als doven en slechthorenden ervaren dat festivals ook voor ons toegankelijk kunnen zijn en daarom ben ik er trots op dat ik medewerker ben van dit festival.



Uniek festival met onverwachtse ontmoetingen
Het MuteSounds festival is uniek, omdat dit het enige festival is dat volledig toegankelijk is voor doven en slechthorenden, en voor horenden ook een bijzondere belevenis is. Het MuteSounds festival heeft dit jaar een grote stap gemaakt door een samenwerking aan te gaan met de Pier op Scheveningen: een nieuwe en bijzondere locatie voor een bijzonder festival. Overdag bezochten 16.700 mensen het festival en op het afsluitende avondfeest waren ruim 500 bezoekers.

Het MuteSounds festival staat al jaren bekend om het heerlijke festivalgevoel en de verrassende programmering die voor doven en slechthorenden volledige toegankelijk is. Dit jaar zette de organisatie echter nog veel meer in op onverwachtse ontmoetingen tussen doven en horenden, op het prikkelen van álle zintuigen en op een uitgebreide festivalprogrammering met meer dan 40 verschillende activiteiten! Daarnaast was er verrassend rondlopend entertainment, volledig toegankelijk muziekprogrammering door het visualiseren van alle live acts en activiteiten die gericht waren op ervaren, elkaar ontmoeten en vooral ook zelf actief meedoen. De bezoekers konden lasergamen op het dak van De Pier, creatief sporten op het strand, eten en drinken bestellen in gebarentaal, zich laten verwennen, dansen, workshops volgen, hun favoriete geur ontdekken nog veel meer.

Reactie van bezoeker: “Ongekend wat een feest. Bedankt MuteSounds voor deze onvergetelijke dag.

Prikkelen van alle zintuigen
In Nederland kunnen circa 1,5 miljoen mensen niet (alles) horen, ondervinden 500.000 Nederlanders in het dagelijks leven hinder door gehoorverlies en zijn er ongeveer 30.000 mensen doof of zwaar slechthorend. In het uitgaansleven, op festivals en bij culturele evenementen is het niet vanzelfsprekend om rekening te houden met de beperking van doven en slechthorenden. Daarom organiseert Stichting MuteSounds jaarlijks het MuteSounds festival. Voor vele doven en slechthorenden is MuteSounds elk jaar weer bijzonder, doordat de organisatie ervoor zorgt dat het festival door hen optimaal kan worden beleefd. Voor horenden is MuteSounds echter ook een bijzondere ervaring, omdat de focus ligt op alle zintuigen. Het MuteSounds festival toverde de Scheveningse Pier om tot een zintuigenprikkelend festival voor alle doelgroepen en leeftijden.

Met dank aan
MuteSounds 2016 is mogelijk gemaakt door steun van onder andere De Pier, de gemeente Den Haag, Fonds 1818, NSGK, Stichting Boschuysen, het VSB Fonds, de Janivo Stichting, Hermusfonds, Kinderfonds Dusseldorp, TREIN 8.28 H.IJ.S.M., Mr. August Fentener van Vlissingen en Stichting Theodora Boasson.

MEER INFORMATIE
Kijk op onze website mutesounds.nl en volg ons op social media voor het laatste nieuws en leuke acties: facebook.com/mutesoundsDH, twitter.com/mutesoundsDH  en instagram.com/mutesoundsdh



donderdag 13 oktober 2016

MuteSounds festival op Pier Scheveningen prikkelt alle zintuigen



Met trots nodigen we je uit voor het MuteSounds festival op zaterdag 15 oktober 2016.
Een bijzonder festival dat dit jaar op een bijzondere locatie plaatsvindt: De Pier, Scheveningen.

MuteSounds festival op Pier Scheveningen prikkelt alle zintuigen

Zaterdag 15 oktober is het MuteSounds festival op De Pier op Scheveningen, Den Haag. Een nieuwe en bijzondere locatie voor een bijzonder festival. Speciale festivalactiviteiten, muziekprogrammering, workshops en overige creatieve invulling van het festival stimuleren interactie tussen doven, slechthorenden en horenden! Het MuteSounds festival zet in op het prikkelen van álle zintuigen, door te ervaren, elkaar te ontmoeten en vooral ook zelf actief mee te doen.

De opening wordt om 13 uur bij de entree van De Pier verzorgd door:

  • Corrie Tijsseling, voorzitter van Dovenschap
  • Sipke Jan Bousema, bekende programmamaker die zich vele malen inzette voor de dovengemeenschap
  • Alan Bredenhorst, producent van het MuteSounds festival sinds 2015 

Tevens is er een openingsdans, gezamenlijk uitgevoerd door doven én horenden.
En om 13.30 uur wordt voor onze relaties een speciale rondleiding verzorgd over De Pier door onder andere onze dove collega Saïd Jamal en een (pers)tolk.

Mede namens De Pier en stichting MuteSounds,

Hopelijk tot zaterdag!

Alan Bredenhorst
Producent MuteSounds
Mobiel: 06 24 80 54 57

Renske van Luijn
Productie LeesVertelwedstrijd
Mobiel: 06 57 72 97 98

Hier nog foto's van vorig jaar!















vrijdag 7 oktober 2016

Openstaande zorgpunten passend onderwijs


Uit het bestuurlijk overleg met Kentalis (lees hier het verslag) is gebleken dat de instelling werkt aan de verbetering van passend onderwijs. In ieder geval zijn er op een aantal punten belangrijke stappen gezet. Het handelingsgericht arrangeren bijvoorbeeld.  In overleg met Simea is besloten om bij het toekennen van de arrangementen meer uit te gaan van de behoefte van het kind en minder de nadruk te leggen op de harde criteria. Ook zijn de eerste stappen gezet op het gebied van medezeggenschap. Dit moet wel nog wettelijk vorm krijgen.

Maar passend onderwijs voor cluster 2 leerlingen (en cluster 1) is nog niet overal zoals het zou moeten zijn. Er resteren nog vele zorgpunten.
  • Bestuurlijk heeft Kentalis de visie om de auditief beperkte leerlingen waar mogelijk zo dicht mogelijk bij de eigen thuissituatie te begeleiden. In de praktijk zien we dit nog niet terug;
  • Ondanks alle goede bedoelingen blijft Kentalis een logge organisatie die veel zegt maar weinig doet en zich graag achter anderen verschuilt. Niet alleen ouders maar ook medewerkers lopen hier tegen aan;
  • Kentalis legt een deel van de problematiek van passend onderwijs bij de samenwerkingsverbanden, maar de instelling heeft er zelf voor gekozen om landelijk georganiseerd te zijn, dus lijkt het logisch dat de verbinding met de samenwerkingsverbanden moeizaam loopt;
  • Kentalis legt een deel van de problematiek bij de AB'ers die de omslag niet goed oppakken en dus weer op cursus moeten. De vraag is hoe Kentalis (en de AB’ers) hiermee omgaan;
  • Kentalis maakt graag gebruik van de vergelijking met de zorg, namelijk dat je de patient vraagt wat kan je nog wel en waar heb je hulp nodig. Dit gaat in het geval van onze kinderen niet op. Een kind van 4 met TOS / DSH heeft nog helemaal geen idee wat die mist of niet kan(voor zijn gevoel kan het alles!!). En stel dat je als ouder met dit kind de gang naar het reguliere onderwijs gaat maken, hoe weet je nou waar je op moet letten, welke informatie je aan de leerkracht, ib'er en school moet geven; 
  • Kentalis geeft toe dat het reguliere onderwijs nog niet klaar is voor TOS / DSH kinderen, is het dan het wel verstandig om arrangementen op grote schaal stop te zetten of helemaal niet op te starten;
  • Het is bijzonder dat er bij Kentalis geen gevallen bekend zijn van kinderen waarbij het arrangement stopt ondanks dat de ouders en de school het er helemaal niet mee eens zijn. Vraag is waar deze klachten terecht komen. Veel ouders weten niet waar ze terecht moeten en gaan accoord met het nieuwe arrangement omdat ze niet weten dat ze hierover in gesprek kunnen gaan en met wie.
We zijn benieuwd of ouders zich hierin herkennen. Of dat er nog punten zijn die niet bekend zijn. Laat het ons weten door te reageren via oudergroepvandovekinderen@gmail.com.