“Hoe zit het met het probleemoplossend vermogen van mijn dove/sh/ci-kind?
Hoe kan ik als ouder mijn kind daarin op een hoger niveau brengen?”
Datum: Zaterdag 13 juni 2015
Waar: Fam. van der Mei, Zoetermeer
Wat: informatie, materiaalpresentatie, workshop, borrel
Tijd: Inloop va: 12:45u,
Start workshop: 13:30u,
Einde workshop: 17:15u,
Borrel: tot 19u,
Voor wie: Voor ouders/ verzorgers van dove/sh/ci- kinderen van elk leeftijd
Aantal: Maximaal 12 personen (als er meer aanmeldingen komen plannen we een 2de bijeenkomst!)
Toegang: €25,- per persoon, €40,- voor een echtpaar.
Dit is incl. koffie/thee en drankje hapje achteraf.
Is het volgende herkenbaar bij jouw kind:
- hij/zij laat ander gedrag zien dan verwacht,
- er is handelingsverlegenheid in situaties,
- er worden situaties en gesprekjes verkeerd benaderd,
- er wordt veel om herhaling en/of bevestiging gevraagd aan jou als ouder,
- hij/zij is vaker dan gemiddeld bang voor dingen,
- hij/zij stelt vaak dingen uit,
- hij/zij weet niet wat hij/zij moet doen bij bepaalde opdracht/situatie,
- hij/zij is vaak stil in gesprek (introvert) aan tafel of schreeuwt juist vaak/veel/hard?
Dan kan deze workshop bezoeken heel verhelderend zijn! Je leert meer over de oorzaken achter het bovenstaande gedrag en krijgt praktische tips hoe je dit goed kunt benaderen zodat je -als ouder/verzorger- veel meer zekerheid voelt in contact met je kind.
Dove/SH/CI-kinderen hebben een heel ander proces van informatieverwerking dan horende kinderen. Horende kinderen pakken, bewuste maar ook onbewust, veel op uit de gesprekken, acties en handelen vanuit de omgeving. Zij horen vaak hoe mensen met elkaar communiceren tijdens het handelen en leren hieruit. Bij Dove/SH/CI-kinderen is er geen volledig toegang tot het auditieve “leren”. Er is een ruis. Er worden onvermijdelijk dingen gemist en het valt niet mee om dit altijd op het goede moment toch mee te geven. Door de ruis en daardoor missen van informatie gebeurt het vaak dat deze kinderen bepaalde situaties heel anders aanpakken dan dat je als ouder zou verwachten. Het voelt onlogisch vanuit jouw perspectief. Echter, vanuit het perspectief van je kind is dit handelen het enige wat hij/zij kent ook al helpt het niet een bepaalde situatie/probleem/uitdaging te oplossen.
Vaak blijft de ontwikkeling van dit probleemoplossend vermogen heel lang hangen op een bepaald niveau. Het kind komt dan niet heel veel verder. Zonde omdat juist het probleemoplossend vermogen erg belangrijk is voor allerlei situaties in het dagelijks leven. Als kind, als jongere, als puber maar ook als volwassene houd je altijd de beperking van minder goed kunnen horen! Het versterken van het probleemoplossend vermogen zal de beperking echter verkleinen. In dat proces van verkleinen kun jij als ouder een heel belangrijke rol spelen!
In de workshop leer je:
- hoe ziet jouw dove/SH/CI kind bepaalde situaties?
- Waarom vindt hij/zij deze situaties lastig?
- Hoe kun jij als ouder jouw kind trainen/stimuleren in het probleemoplossend vermogen?
- Welke situaties en momenten zijn handig om te “oefenen”?
- De do’s en de don’ts
Mathilde de Geus is als lerares en linguistische didacticus gespecialiseerd. Zij werkt al sinds 1999 met Dove/SH/CI-kinderen. Zij is begonnen met het lesgeven van Dove/SH/CI-kinderen binnen de doveninstellingen. Nu begeleidt ze vanuit haar bedrijf Dove/SH/CI-kinderen van alle leeftijden tevens hun ouders op reguliere scholen. Zowel nationaal als internationaal geeft ze workshops en lezingen aan dove/sh/CI kinderen en hun ouders.
Jacqueline van den Heiligenberg is zelf moeder van een 9 jaar oude Dove dochter. Ze is actief betrokken bij de oudergroep en verdiept zich in allerlei opvoedings- en onderwijskundige vraagstukken rondom dove/SH/CI kinderen. Het is van groot belang dat dove/SH/CI kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Ouders moeten hierin zelf eigen keuzes maken. Het is daarom van belang dat ouders zo breed mogelijk informatie krijgen zodat ze weten welke keuzes gemaakt kunnen worden. Ook is het belangrijk dat ouders bij andere ouders terecht kunnen voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. Jacqueline zet zich daar voor in.
Geïnteresseerd? Meld je aan via: oudergroepvandovekinderen@gmail.com en vermeldt hoe oud je dove/sh/ci kind is en wat je graag wil weten in jou specifieke thuissituatie.